ERP چیست؟
ERP یک راه حل سیستمی مبتنی بر فناوری اطلاعات است که منابع سازمان را توسط یک سیستم به هم پیوسته به سرعت و بادقت و کیفیت بالا در کنترل مدیران سطوح مختلف سازمان قرار می دهد تا بطور مناسب فرآیند برنامه ریزی و عملیات سازمان را مدیریت نماید.ERP چیست
ERP مخفف گلمه
از نرم برنامهریزی منابع سازمانی (Enterprise Resource Planning) که سعی دارد تا عملکرد همه واحدهای شرکت را در یک سیستم کامپیوتری یکپارچه نموده و نیازهای مختلف خاص هر واحد را پاسخ گوید.
ERP یک نرم افزار یکپارچه است؟
ERP را می توان به عنوان نرم افزار یکپارچه ی تعریف نمود که داری اجزاء و یا ماژولهایی برای برنامه ریزی، تولید، فروش، بازاریابی، توزیع، حسابداری، مدیریت منابع انسانی، مدیریت پروژه، مدیریت خدمات و نگهداری و تعمیرات، مدیریت حمل و نقل و بازرگانی الکترونیک است. معماری و ساختارERP بگونه ای است که یکپارچگی اطلاعات سطح سازمان را فراهم نموده و جریانی روان از اطلاعات بین بخشهای مختلف سازمان فراهم می آورد.
ERP، سیستمهای کامپیوتری مستقل و قدیمی سازمانها نظیر بخش های مالی، منابع انسانی (HR – Human Resource)، تولید و انبار، را در قالب یک برنامه نرم افزاری یکپارچه و متحد، به یکدیگر مرتبط می کند. در واقع پس از نصب ERP بخش های مالی، تولید و انبار همچنان نرم افزار های مخصوص به خود را در اختیار دارند با این تفاوت که با کمک ERP، سیستم های کامپیوتری بخشهای مختلف با یکدیگر مرتبط شده اند.
سیستمهای ERP سیستمهای اطلاعاتی قابل تغییر و تنظیمی هستند که اطلاعات و فرآیندهای مبتنی بر اطلاعات در سازمان را در درون واحدهای سازمانی و بین آنها یکپارچه مینماید. آنچه که در مفهوم سیستمهای برنامهریزی سازمان (ERP) کاملاً مشهود است ویژگیهای قابلیت برنامهریزی منابع، یکپارچگی ذاتی در هر دو سطح پایگاه داده و نرمافزار و از همه مهمتر استاندارد بودن و استفاده از بهروشها (Best Practice) میباشد. از دیگر ویژگیهای با اهمیت در رویکرد به اینگونه سیستمها، میتوان از فرآیندگرایی و جامعیت نام برد.
در سالهای اخیر با افزودن امکانات مدیریت زنجیره تامین (Supply Chain Management) SCM، مدیریت روابط مشتری (Customer Relationship Management) CRM، مدیریت فرآیند (Workflow)، هوش تجاری (Business Intelegence) BI و نهایتاً تجارت الکترونیک (E-commerce) به ERP مفهوم کاملتری را ابداع نمودهاند که برخی آن را ERPII اطلاق مینمایند. توجه به این نکته در خرید ERP بسیار ضروری است که اغلب تولیدکنندگان ERP بهروشهای صنایع خاصی را داشته و هر ERP صرفاً با عنایت به این موضوع انتخاب گردد، بنابراین این ادعا که از برخی تولیدکنندگان مبنی بر ارائه ERP بگونهای عام و برای تمامی صنایع، خدمات و سازمانها مطلب صحیحی نمیباشد.
چرا اغلب پروژه های ERP شکست می خورند؟
ERP مجموعهای از عملیات ها برای انجام وظایف شرکت نظیر مالی، ساخت و …. است. به منظور بهره برداری بهتر ار نرمافزار باید افرادی را در شرکت و یا سازمان وجود داشته باشند که روشهای کاری را با نرمافزار تطبیق دهند. اگر افراد واحدهای مختلف درباره برتری روشهای کاری لحاظ شده در نرمافزار نسبت به روشهایی که آنها به کار میبرند، به توافق نرسند، برای استفاده از نرمافزار مقاومت نشان میدهند یا از واحد تکنولوژی اطلاعات درخواست میکنند تا نرمافزاری تهیه نماید که متناسب با روشهای کاری آنان باشد و در اینجاست که پروژه ERP شکست میخورد. از طرفی سفارشی سازی نرمافزار ،آن را ناپایدارتر و نگهداریش را دشوار میکند
مزایای ERP
- کاهش هزینههای حمل موجودی
- کاهش هزینههای سفارش
- کاهش هزینههای تولید
- کاهش هزینههای نگهداری سوابق
- کاهش هزینههای حمل و نقل
- کاهش سرمایه گذاری در تجهیزات
- فرایندهای تولید انعطاف پذیرتر
- بهبود کارآیی که به سوددهی بیشتر یا افزایش سهم بازار منجر میشود
- افزایش شفافیت فرایند برای مشتری
- افزایش رضایت مشتری
معایب ERP
- نصب و نگهداری این سیستمها بسیار گران است.
- استفاده از بعضی از این سیستمها دشوار است.
- برای به اشتراک گذاشتن برخی از اطلاعات حساس که برای یک فرایند ضروری است، با مقاومت افراد مواجه میشوید. ERP چیست
ارتباط با گروه مشاوران کسب و کار ABS