راهنمای گام به گام راه اندازی کسب و کار کوچک
کسب و کارهای کوچک به واسطه سرعت در اجرا و همچنین سرمایه لازم کم برای بسیاری از کارآفرینان جوان جذاب هستند. اما راه اندازی یک کسب و کار آنلاین را می توان به صورت مرحله به مرحله با برنامه ریزی دقیق انجام داد. در ادامه مراحل راه اندازی یک کسب و کار کوچک معرفی می شود:
یک نیاز پیدا کنید و آن را برطرف کنید
بزرگترین اشتباه کارآفرینان این است که از ابتدا به دنبال یک محصول می گردند و سپس دنبال بازار می گردند. اما یک کارآفرین موفق ابتدا دنبال نیاز می گردد. بهترین کار پیدا کردن یک بازار است و در آن بازار باید دنبال نیازها بگردید. می توانید وارد فروم ها و سایت های اینترنتی شوید و نیاز ها و مشکلات مردم را پیدا کنید. نیازهایی که پاسخ مستقیم و صحیحی ندارند برای شما باید جذاب تر باشند. کلمات کلیدی را جستجو کنید و هر کدام که جستجوی زیادی داشت اما شرکت های قوی در آن فعال نبوند را جدا کنید.
طوفان فکری برگزار کنید
احتمالا با تکنیک مشهور “طوفان فکر” آشنایی دارید. پس از این که تعدادی نیاز را پیدا کردید این نیازها را به عنوان ورودی به جلسات طوفان فکری وارد کنید. با دوستان و همکاران خود در یک یا چند جلسه طوفان فکری شرکت کنید؛ در مورد نیازهایی که دیده اید صحبت کنید. سعی کنید یک راه حل مفید و جالب برای این مشکل پیدا کنید.
وقتی تعداد ایده های شما به یک یا دو تا کاهش یافت؛ یک جستجو در مورد کمپانی های فعال در این زمینه داشته باشید. فعالان بازار دقیقا چه می کنند؟ شما چه طور می توانید این کار را بهتر انجام دهید؟ اگر فکر می کنید شما میتوانید چیزی ارائه دهید که دیگران نمی توانند ارائه دهند باید دست به کار شوید!
کارآفرینان همواره به دنبال نیاز می گردند.
طرح کسب و کار بنویسید
حال که ایده و طرح کاری خود را به دست آوردید وقت آن است که پیش از راه اندازی کسب و کار خود یک طرح کسب و کار (Business Plan) بنویسید. هدف کسب و کار شما چیست؟ به چه کسی می فروشید؟ اهداف مالی شما چیست؟ چگونه هزینه های خود را تامین میکنید؟
یک طرح کسب و کار به شما کمک میکند بدانید کمپانی شما کجا می رود؟ چگونه بر مشکات غلبه خواهد کرد؟ علاوه بر این در یک طرح کسب و کار شما این موارد را باید داشته باشید:
- کسب و کار شما چیست و چگونه به اهداف خود می رسید؟
- تحقیقات شما در بازار هدف و بخشی از بازار که انتخاب کرده اید.
- مدیریت و سازمان دهی سازمان شما
- استراتژی های بازاریابی شما و آنچه برای کسب بازار هدف انجام خواهید داد
- هزینه ها، درآمدها و جریانات مالی به چه ترتیب هستند.
منابع مالی خود را تامین کنید
شروع هر کسب و کاری نیاز به تامین مالی دارد. پس باید شما تعیین کنید که چگونه هزینه سرمایه اولیه و باقی هزینه های جاری را تامین خواهد کرد. خودتان سرمایه کافی را دارید یا باید از بیرون تامین مالی شوید؟ در حالی که برخی کارآفرینان از سرمایه خود استفاده می کنند بسته به نوع کارتان به احتمال زیاد شما نیازمند تامین مالی خارجی باشید. برای تامین مالی راه های زیادی هست؛ وام بانکی یکی از این راه ها است.
اگر نتوانید وام بانکی بگیرید یا از پس اقساط آن برنیایید پس بهتر است به سراغ یک سرمایه گذار ریسک پذیر بروید. برای سرمایه گذار ریسک پذیر دو بخش بالای شما بسیار اهمیت دارد؛ این که ایده شما چیست و چطور اجرا می شود و این که طرح کسب و کار شما تا چه حد موثق و قوی است. پس بیش از رسیدن به گام سوم از خوب بودن دو گام قبلی مطمئن شوید.
می توانید ایده خود را با یک شرکت تامین سرمایه در میان بگذارید تا آنها سرمایه شما را تامین کنند اما این مورد هم مثل مورد قبلی به طرح کسب و کار قوی نیاز دارد.
پایه های قانونی کار خود را تثبیت کنید
قبل از این که کار خود را شروع کنید باید تصمیم بگیرید نوع ثبت قانونی شرکت شما چیست؟ نوع ثبت قانونی شرکت شما همه چیز را تحت تاثیر قرار می دهد، از نوع امور مالی و تقسیم درآمد تا مسائل مسئولیت در وقتی که اوضاع شکست بخورد. اگر تنها خودتان مالک شرکت هستید می توانید از سهامی خاص یا مسئولیت محدود استفاده کنید. شما باید بتوانید از میان انواع مختلف ثبت قانونی شرکت نوعی که برای کسب و کار شما و آینده آن مناسب است را انتخاب نمایید.
در صورتی که طرح شما شامل ثبت اختراع می شود باید آن را در ادارات و نهادهای مربوط به ثبت اختراع و مالکیت معنوی ثبت کنید؛ امور ثبت شرکت خود را پیگیری کنید تا در موارد قانونی به مشکل برنخورید. علاوه بر این بعد از انتخاب نوع شراکتی و ساهمی عام باید به دقت مسئولیت مالی هر کدام از سهامداران را تعیین کنید تا در مواقع بروز بحران از مشکلات بیشتر در امان باشید.
تیم خود را پیدا کنید
اگر قصد ندارید تنها برای خود کار کنید باید یک تیم خیلی عالی برای خود استخدام کنید؛ جو زاوادزکی، بنیان گذار و مدیرعامل MediaMath می گوید : کارآفرینان باید به همان میزان که به محصول توجه می کنند به “افراد” نیز توجه کنند.”
“کارآفرینان کم تجربه عموما روی محصول و بازار تمرکز زیادی می کنند” زاوادزکی در ادامه اضافه می کند:”خیلی مهم است، محصول شما توسط این افراد ساخته می شود؛ شناختن تیم اصلی تان، شناختن کمبود هایی که دارید و پر کردن آن از اهمیت زیادی برخوردار است. تعیین این که تیم شما چگونه کار می کند، تعیین قوانین و مسئولیت ها، تقسیم کار و گرفتن بازخورد نیز اهمیت زیادی دارد.”
برندسازی و تبلیغات کنید
یک استارتاپ عالی اگر دیده نشود و مردم آن را نشناسند، هیچ شانسی برای موفقیت نخواهد داشت. گرچه توصیه های مشتریان مفید است و واقعا می تواند برای شما در جذب مشتری جدید تاثیرگذار باشد؛ شما باید تلاش کنید تا برند خود را به همه بشناسانید و نمی توانید به حلقه اطرافیان خود بسنده کنید. قبل از اینکه بخواهید محصول خود را عرضه کنید باید برندسازی را انجام دهید و تصویر برند خود و هویت آن را به صورت دقیق و مشخص پیاده کنید.
یک لوگوی ساده و به یادماندنی طراحی کنید تا از آن در همه صفحات خود استفاده کنید و باعث شود نام شما در ذهن مشتری ثبت شود.
وبسایت بسازید
بسیاری از کسب و کارهای کوچک و نوپای امروزی روی فضای وب کار میکنند یا اگر نوع تجارت آنها الکترونیک هم نباشد باز یه یک وبسایت قوی نیاز دارند. اما برای داشتن یک وبسایت خوب و موثر باید دقت کنید که سایت شما حتما باید ساده و راحت باشد. شما برای جلب توجه مخاطب تنها ۵ ثانیه فرصت دارید؛ اگر او راضی نباشد می رود و هرگز برنمی گردد!
دقت نمایید که:
- یک یا دو فونت خوانا و شکیل را انتخاب کنید و در زمینه ساده (ترجیحا سفید) قرار دهید.
- مسیریابی سایت خود را ساده و سلیس قرار بدهید، در همه صفحات سایت باید روش مسیریابی مشابه هم باشد.
- در صورتی که پیام شما با استفاده از ویدئو و تصویر ارتقا می یابد از آنها استفاده کنید.
- مسیر خرید را خیلی ساده بسازید (نهایتا دو کلیک)
- وبسایت شما به منزله ویترین شما است! آن را زیبا و ساده بسازید.
می توانید در وبسایت خود تخفیف هایی را در نظر بگیرید تا مخاطب جدید جذب کنید.
وبسایت شما به منزله ویترین شما است!
در شبکه های اجتماعی حضور پیدا کنید
برای برندسازی قوی می توانید از شبکه های اجتماعی استفاده کنید؛ در شبکه ای که برای شما مناسب تر است حضور پیدا کنید و ارتباط موثری بین سایت و صفحات اجتماعی خود برقرار کنید.
کسب و کارخود را توسعه دهید
راه اندازی کسب و کار و ارائه محصول گام اول است؛ باید مدام به بازارها و محصولات جدید نظر بیندازید، کسب و کار خود را توسعه دهید وگرنه با ثابت ماندن به زودی غرق خواهید شد.
به برخی نویسندگان معتبر در زمینه خود پیشنهاد همکاری بدهید تا نظر و نقد مثبت آنها را جذب کنید؛ با برندهای معتبر در زمینه خود یا دیگر زمینه های مشابه همکاری کنید (به طور مثال سازنده عطر می تواند با فروشنده لباس همکاری مفید داشته باشد)
با یک مجموعه عام المنفعه و خیریه همکاری کنید تا نام خود را به گوش همه برسانید، تبلیغات آنلاین داشته باشید تا مخاطبانی را به صفحات اجتماعی خود هدایت کنید. برای توسعه کسب و کار و کسب درآمد بیشتر به بازارهای جدید و محصولات جدید فکر کنید اما برای اقدام کردن عجله نکنید. (برای آشنایی بیشتر با مشکلات توسعه کسب و کار این مطلب را از دست ندهید)